1. ŠPORTNI DAN – POHOD PO NIŽJEGORJU

8. 10. 2019

Na prvem športnem dnevu smo se odpravili na pohod po okoliških hribih. Razdelili smo se v manjše skupine in se podali na Svetega Tilna, Stari grad, Šmarno goro, Svetega Jakoba nad Medvodami in Planino nad Vrhniko.

HOJA PO NIŽJEGORJU

Hoja je aktivnost, s katero lahko izboljšamo počutje, fizično kondicijo ter si zagotovimo dovolj energije za vsakodnevne aktivnosti. Med hojo po nižjegorju človek lahko vidi tudi kakšno naravno znamenitost. Ne glede na zahtevnost pohoda moramo biti pripravljeni in primerno opremljeni. Vedeti moramo, kam gremo, kakšna sta teren in višinska razlika vzpona, kakšen je časovni plan pohoda in vremenska napoved za tisti dan. Potrebna oprema pri hoji oziroma pohodu je primerna obutev in oblačila, pohodne palice, nahrbtnik, hrana in pijača. Ob toplem vremenu se priporočajo pokrivalo, sončna očala in krema za sončenje.

Slovenci že tako radi hodimo v hribe, a zdaj se povečuje tudi delež tistih, ki se nikoli niso radi gibali. Pri hoji po nižjegorju udeležba s starostjo ne upada, saj se ji lahko posveča tako rekoč vsak.

Med hojo marsikdo izkoristi priložnost in nabere nekaj gob, kostanj, zdravilna zelišča … Če se držimo zgoraj navedenih pravil, se nam ni treba bati poškodb.

Žan, 9. b

GIBANJE

Gibanje je zdravo.

Čeprav se ne bo tako hitro poznalo.

Večinoma je za zabavo

in za dobro predstavo.

Zdravo za telo in glavo.

Gibanje je zdravo.

Gibaj se z mano!

Zdrav bodi z menoj

in gibal se bom s teboj!

Rok, 9. b