20. TRADICIONALNI POHOD V VRBO

30. 12. 2018

Prvega decembra smo se peš odpravili iz Smlednika v Vrbo in tako združili športni in kulturni dan. Prvič je pohod organiziral leta 1999 Jože Rozman, ki je prehodil skupno že 860 km poti iz Smlednika do Vrbe. Iz Smlednika smo odšli ob 5.00. Z nami so šli na pot tudi dijaki Stanovanjske skupine Ježek, nekaj otrok z vzgojitelji iz Vzgojnega zavoda Kranj, nekaj učencev iz OŠ Žirovnica in predstavniki Občine Žirovnica. V Kranju se nam je med drugimi pridružil tudi direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, g. Matjaž Koman.

V Prešernovem mestu smo si ogledali spomenik Francetu Prešernu in se ustavili v Pavšlarjevi hiši, kjer nas je Mestna občina Kranj pogostila z malico in toplim čajem. Ogledali smo si hišo, v kateri je naš največji pesnik preživel zadnja leta svojega življenja. Na njegov grob smo položili cvetje in se pogumno odpravili naprej proti cilju. Na poti, ki je potekala brez večjih težav, smo oskrbeli nekaj žuljev, v trenutkih slabosti podprli in bodrili pohodnike in vztrajno hodili proti cilju. Na Črnivcu smo imeli malce daljši postanek, pojedli smo kosilo in se podali na zadnji del poti.

V Prešernovo domačo vas smo prispeli okoli 17.00, ko se je že začelo mračiti. V hiši, za pečjo nas je pričakal Aleksander Mežek, ki je letos dopolnil 70 let. Prijazno in duhovito nam je odgovoril na zastavljena vprašanja in nam zapel ter zaigral nekaj svojih pesmi. Dvajsete obletnice pa ni slavil samo naš pohod, ampak tudi Občina Žirovnica.

Vsem udeležencem pohoda čestitamo, skupaj z Jožetom Rozmanom pa se veselimo že naslednjih pohodov v Vrbo, ker nam je namignil, da ima željo doseči štirimestno število prehojenih kilometrov.

prof. Špelca Bradeško