22. POHOD V VRBO

16. 12. 2021

Vsaka pot se začne z enim samim korakom in tako smo se tudi letos, 2. 12. 2021 ob 5.00 zjutraj, peš odpravili iz Smlednika v Vrbo in prehodili maratonskih 42 kilometrov. Kot že mnogokrat prej je bil organizacijski vodja naš Jože Rozman.

Pohod je bil zaradi trenutnih zdravstvenih razmer v nekoliko okrnjeni izvedbi. Kljub temu smo obiskali vse pomembne točke. Najprej smo se ustavili v Kranju pri Prešernovem spomeniku, v muzeju, v Prešernovem gaju in na Občini. Povsod smo bili lepo sprejeti in začutili smo občudovanje in tudi kanček dvoma o naših mentalnih sposobnostih. Muzej in občino so odprli samo za nas, običajno ne odpirajo ob tako zgodnjih urah. Vreme nas je pustilo na cedilu, zato smo bili že do Kranja premočeni. Dež nas je spodbudil, da smo se znašli in uporabili znanje in iznajdljivost. V Kranju smo si oskrbeli prve bojne rane in se »oblekli« v vrečke, bili smo prava zanimivost za mimoidoče, seveda smo se tudi drug drugemu smejali in se šalili. Prednost smo dali udobju, estetiko smo pustili ob strani. Imeli smo srečo, da ta dan v Kranju niso odvažali smeti, kljub temu pa se nismo bali, saj smo bili precej živahni in poskočni. Pot je bila še dolga. Približno 9 kilometrov pred koncem se je eden od 9 učencev vdal, kljub temu je prehodil zavidljivih 33 kilometrov, česar ne zmore vsak in takega podviga se v današnjem času niti ne loti veliko otrok. V Prešernovi hiši, kamor smo prišli v večernih urah, so nas lepo sprejeli in slišali smo zgodbo iz življenja Frana Saleškega Finžgarja. Ponosni in utrujeni smo se vrnili v zavod in upamo, da bomo naslednje leto spet šli na ta edinstveni pohod.

Da vsaj ne bi padal dež in bi bilo vsaj 3°C topleje. Na koncu sem bil zelo vesel, da sem Vrbo prehodil. (Nik)

Bilo je naporno, težava je bil dež. Tudi, če nisem prehodil do konca, je bil nazadnje dober občutek. (Kolja)

Tudi, če je deževalo, sem pot prehodil in zdaj imam dober občutek. Ponosen sem nase. (Tian)

Pot je bila lepa, a naporna. Vesel sem, da sem jo prehodil. (Sabin)

Bilo mi je všeč. Dosegel sem zadani cilj. Na poti je bilo mučno, ampak zabavno. (Aljaž)

Pot je bila dolga, vendar smo jo prehodili. Pohoda v Vrbo se nimam več namena udeležiti. (Leon)

Začel sem zelo slabo, sčasoma sem se spodbujal in tudi učitelji so me. Zadnjih 12 kilometrov je bilo najtežjih. Na splošno sem se imel zelo fino. (Aleks)

Bolele so me noge, bil sem utrujen, ampak sem srečen, da sem pot prehodil. (Gašper)