JESEN V 1. SKUPINI

2. 11. 2020

Po čudovito preživetih poletnih počitnicah, smo se začetek septembra ponovno srečali v zavodu. Letošnje leto je bilo polno presenečenj, saj je skupina dobila nove matične vzgojitelje, ki so s sabo prinesli veliko sprememb, kot so samoevalvacijska tabela, četrtkova analiza tedna (poleg že znanega ocenjevanja tedna), več poudarka na športu itd. Tako sta dekleti, ki sta bili v prvi skupini že lani, doživeli pravi mali šok navajanja na drugačen način dela. Tudi vzgojitelji so se morali navaditi na drugačne izzive, kot so jih bili vajeni. Novostim pa ni bilo konca in tako sta se skupini pridružili še 2 novi dekleti. Skupino danes sestavljamo 4 dekleta in 3 vzgojitelji.

Kar je ostalo enako kot lansko leto, pa je zdravstvena situacija v Sloveniji. Čeprav smo se med poletjem navadili na življenje brez mask, je jesen prinesla porast okužb in ponovno uporabo mask. V skupini se izredno trudimo ohranjati zdravje z umivanjem in razkuževanjem rok, razkuževanjem in zračenjem prostorov ter gradnjo imunskega sistema. Slednjega dosegamo z različnimi športnimi aktivnostmi (predvsem na prostem) – z rolanjem, kolesarjenjem, sprehodi v naravi, igrami z žogo na igrišču itd. Kadar pa nam jo vreme zagode, obiščemo telovadnico, kjer spoznavamo osnove gibanja, igramo badminton, spoznavamo osnove akrojoge in igramo košarko.

Tudi v skupini poskušamo biti čim bolj aktivni z bralnimi uricami, vodenimi sprostitvami, igranjem družabnih iger in poslušanjem glasbe. Kdaj pa kdaj nam povsem ugaja tudi gledanje TV-ja in igranje računalniških igric. Poleg tega obiskujemo veliko interesnih dejavnosti – tabornike, rolanje, jahanje, ustvarjanje, kitara, 3D tisk, kuhanje, gobarjenje itd. Ker želimo imeti prijetno okolje za bivanje, se poleg čiščenja trudimo skupino tudi čim bolj polepšati. Na začetku leta smo pripravili oglasno desko s koledarjem, rojstnimi dnevi, pravili itd., izdelali skupinski plakat, ki visi pred vhodom v skupino ter obesili nekaj slik iz prejšnjih let. Ob prihodu jeseni smo skupino tematsko okrasili v jesensko-strašnem vzdušju. Ob tej priložnosti smo naredili tudi mini jesenski piknik s pečenim kostanjem, krompirjem in jabolki. Piknik smo želeli deliti tudi s starši, vendar nam je virusna zgaga prekrižala načrte.

Ni pa bil piknik edina priložnost za zabavo. Praznovali smo tudi rojstni dan. Na željo slavljenke smo spekli slastne burgerje in pomfrit. Igrali smo se različne igre in uživali ob glasbi.

Čeprav smo dekliška skupina, pri nas ni vse rožnato. Veliko delamo na sebi, svojih težavah, gradimo odnose in si želimo lepšo prihodnost. Pri tem nam pomagajo razni individualni in skupinski pogovori, socialne igre in vzgojne ure. V septembru smo izvedli vzgojno uro na temo ciljev in v oktobru smo se poglobili v svoja čustva. Veliko časa namenimo tudi učenju in delu za šolo. Nekatera dekleta so s tem žal začela prepozno in pridobila nekaj negativnih ocen. Vendar je to le dodatna spodbuda in priložnost za napredek!

Pred jesenskimi počitnicami smo naredili kratek pregled jesenskega bivanja v prvi skupini, pregled medsebojnih odnosov (s pomočjo sociograma), podelili pohvale drug drugemu, naredili načrt bivanja doma in si zaželeli prijetne počitnice. Kot pravijo modri, vsak začetek je težak, vendar naš je poleg tega tudi lep.

1. skupina