»KORAK ZASE, KORAK ZA SLADKORČKE«

20. 9. 2020

V soboto, 12. 9. 2020, se nas je nekaj najbolj pogumnih strokovnih delavcev VIZ Smlednik podalo na pohod od Žirovnice do Lukovice. Z udeležbo smo podprli idejo predsednika čebelarske zveze g. Boštjana Noča in nudili podporo sodelavcu g. Jožetu Rozmanu, ki je velik del organizacije prevzel nase. Trasiranje poti in dogovarjanje za postojanke, vse to je njegova zasluga, milo rečeno, brez njega bi se izgubili. In smo šli.

Ob 1.00 zjutraj nas je iz Smlednika peljal hišnik, da smo pravočasno prišli v Žirovnico. Spraševali smo se, kako daleč zmoremo, v mislih pa smo imeli, da gre, dokler gre. Z različnimi cilji in različno kondicijo, vsi pa z dobrim namenom. Prvi kilometri in prve ure so bili prijetni in sproščeni, noč svetla in ne prehladna, dobra družba. Na poti so se nam nekateri pridružili, nekateri so nas zapustili. Štel je res vsak del prehojene poti. Nadaljevali smo najbolj vztrajni, nazadnje tudi najbolj trmasti. 65-kilometrska pot je bila velik zalogaj, ponosni smo nase. Na cilj, od začetka do konca, nas je prišlo približno 20, iz našega zavoda se nas je poti udeležilo 6, celo nas je prehodilo 5. Sodelavka z ekipo je približno 30 km poti prehodila s Trojan. Na pot nas je pospremil vzgojitelj, ki je imel pred kratkim zdravniški poseg na nogi in mu ni bilo dano hoditi za dober namen – za  »sladkorčke«. Del poti je z nami prehodil g. ravnatelj Matjaž Hribar. Kosilo sta nam postregli sodelavki ga. Melita in ga. Irena. Na poti smo uživali in se spodbujali, s smehom preganjali utrujenost in misel na bolečine in žulje.

Grenak priokus je bil edino ob koncu, ko smo bili na cilju povsem spregledani – neomenjeni. Res je, da ni šlo vse po načrtu in ni bilo vse v časovno zadanih okvirjih, ampak bilo je prvič in bil je pohod, ne tekmovanje. Po pohodu smo dobili dve elektronski sporočili z zahvalo o sodelovanju in vabilo za nadaljnje sodelovanje. Tako velik dogodek za male ljudi in tako malo medijske odmevnosti nam je tudi dalo misliti. V mislih in srcih smo zmagovalci. V VIZ Smlednik ostajamo zvesti dolgoletnemu projektu Vrba, letos se bomo na pot odpravili že 22. leto, in sicer 2. 12. 2020. V mislih pa odzvanja refren »Mi mamo se fajn, če vam prav je al ne …«.

Zapisala članica Smledniške ekipe