Pohod v Vrbo

19. 12. 2014

Sedem pogumnih učenk in učencev se je skupaj z vzgojitelji in učitelji ter ostalimi pohodniki zgodaj zjutraj podalo na 42 kilometrov dolgo pot do Prešernovega rojstnega kraja. Izpred zavoda so nas pospremili zvoki slovenske himne in bleščanje kamere ter bliski fotoaparatov, nakar smo v trdi temi sledili odločnim in dokaj hitrim korakom gospoda Jožeta, ki se je na to kulturno romanje do sedaj podal vsako leto – ne glede na vremenske razmere.

Strumno smo hodili do Kranja, kjer smo se prvič ustavili, in sicer pred mogočnim Prešernovim spomenikom. Nato smo si ogledali Galerijo Prešernovih nagrajencev ter Prešernovo hišo, v kateri je pesnik preživel zadnja leta. Nekoliko utrujeni po prvem delu poti smo se odpravili do občine in se razveselili okrepčila. Obisk Prešernovega Kranja smo zaključili s polaganjem cvetja v Prešernovem gaju.

Sledila je pot do Črnivca. Sedaj so pri marsikom noge že postajale težke in boleče, a smo težave premagovali s kramljanjem in spodbujanjem ter krajšim postankom za malico. Uspešno smo premagali tudi vzpon do gostišča in zadovoljno sedli h kosilu.
Zadnji del poti smo nekateri že stiskali zobe, a ker smo se zavedali, da je cilj blizu, smo zmogli. Pred nami se je pojavila tabla z napisom Vrba.

V toplem zavetju Prešernove rojstne hiše smo počakali, da sta se nam pridružila gospoda Matevž in Matija Milčinski. Letos mineva 100 let od rojstva njunega očeta Frana Milčinskega – Ježka. Sproščen in zabaven pogovor z njima v domačnosti Prešernove hiše je bil resnično lepo doživetje in odličen zaključek dneva.

Pohod nam bo ostal v prijetnem spominu, najpristneje pa o njem pričajo sledeče izjave učencev:

Prihodnje leto se bom spet udeležil tega pohoda. Bilo je zelo »extra«. (Aleš)

Na kulturnem dnevu mi je bilo všeč, za to naporno pot sem se odločila že drugič. (Simona)

Na začetku mi je bilo težko, kasneje je bilo lažje, najtežje pa je bilo na koncu, toda z dobro družbo je šlo hitreje do cilja. (Lea)

P. S.: VIZ Smlednik se iskreno zahvaljuje vsem, ki so kakor koli pripomogli, da smo pohod uspešno izpeljali.

Zapisal: Tomaž Špegelj