Projekt Krk 2015

15. 10. 2015

V okviru VIZ Smlednik, smo že drugo leto zapored v začetku meseca avgusta, organizirali in izpeljali Projekt Krk. Projekta se je udeležilo sedem učencev našega zavoda. Učenci David, Mitja, Kristijan, Matic K, Sebastjan, Simona, Lea ter spremljevalna učitelja, smo bili nastanjeni v Domu Domžalskih otrok v Vantaćićih na otoku Krku (Hrvaška), kjer smo imeli odlične bivalne pogoje.

Rdeča nit projekta je spoznati potapljanje. Učenci so poleg potapljanja na dah z osnovno ABC potapljaško opremo, spoznali tudi potapljanje z avtonomnim potapljaškim aparatom, ter opravili štiri samostojne potope v spremstvu inštruktorja. Vse praktične in teoretične vsebine so bile učencem podane na večernih predavanjih, dnevnem individualnem in skupinskem delu ter pogovoru z izkušenimi strokovnjaki.

Vsebine, ki smo jih imeli v programu, so bile v celoti predelane in realizirane. Do poškodb ali drugih nevšečnosti v času projekta ni prišlo. Zasluga za to gre predvsem obema spremljevalcema (Tomaž Bernot, Sergeja Anžič), osebju v domu, odličnim inštruktorjem, idealnim vremenskim razmeram ter seveda učencem, ki so k izvedbi pristopili motivirani z željo izvedeti in preizkusiti nekaj novega.

Poleg pridobivanja novih znanj, smo imeli na voljo dovolj časa, ki smo ga izkoristili za plavanje (tudi nočno), vožnjo z kanuji, supanje, igranje raznih iger z žogo ter druženje. Posebno doživetje sta bila obisk mesta Krk ter pohod in ogled mesta Malinska.

Učenci si za delo in sodelovanje v času skupnega bivanja zaslužijo vso pohvalo. Bili so vodljivi, pogovorljivi, držali so se navodil in pokazali, da znajo biti samostojni in odgovorni. Samoiniciativno so opravljali dnevna dežurstva ter jutranja bujenja. Lepo in brez težav so navezali stike z ostalimi otroci, ki so bivali v domu.

Zadovoljstvo in lepi vtisi učencev, nas ob povratku domov spodbujajo, da z organizacijo projekta v taki obliki nadaljujemo tudi v prihodnje.

Vodja projekta Tomaž Bernot, prof.