Projekt “Kuži nas združi” v 3. skupini

9. 6. 2015

Projekt »Kuži nas združi« je zrasel v glavah petih študentk socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, katerih ideja je bila, da bi izvajale socialne igre na temo »team buildinga« s pomočjo psa. Preko vključevanja psa v socialne igre smo poskušale pripraviti člane skupine do medsebojnega sodelovanja, ustvariti boljšo skupinsko dinamiko, omogočiti aktivno preživljanje prostega časa in pridobivanje pozitivnih izkušenj. Hkrati pa bi so se mladostniki spoznali še s tem, kako se odgovorno obnašamo do psa in kaj vse se da psa naučiti.
Pilotno verzijo projekta »Kuži nas združi« smo izpeljale v 3. skupini VIZ Smlednik. Mladostniki so bili res super skupina: aktivno so sodelovali pri dejavnostih, izražali so svoja mnenja, bili so kreativni in iznajdljivi ter niso zamerili kakšne naše napake pri vodenju aktivnosti. Pri igrah so si medsebojno pomagali, sodelovali, se smejali, presenečali s svojimi idejami, bili kreativni, prilagodljivi in odzivni. Psička Tashi se je v skupino super vživela in tudi fantje so jo sprejeli odprtih rok.
V teh štirih srečanjih smo študentke spoznale, kaj moramo popraviti, saj je veliko možnosti za izboljšave, vendar smo pridobile še nekaj pomembnejšega: z dobro povratno informacijo smo dobile motivacijo, energijo in voljo, da je projekt dobra ideja in da se ga splača razvijati naprej.
Fantom se še enkrat zahvaljujemo za sodelovanje in upamo, da so tudi oni odhajali s teh srečanj tako veseli, kakor smo bile me.

 

Najprej smo skupaj sestavili dogovore obnašanja v skupini, zato da bi se lahko vsi dobro počutili med našimi druženji. Nato smo izvajalke pripravile nekaj spoznavnih igric, z namenom, da drug o drugem izvemo kaj več.

 

 

Skrbeli smo za to, da so bile aktivnosti čim bolj aktivne in dinamične. Pri žabjih skokih je bila Tashi glavna akterka, ki je še par skeptikov prepričala, da so se nam pridružili.

 

 

Poskusili smo tudi skupinsko žongliranje in to kar z 12. žogicami. Fantje so sami ugotovili, da lahko vključimo večje število žogic, če žogice mečemo v določenem redu ter v enakomernem tempu.

  

 

 

Po pogledu posnetka agility-ja in njegovi predstavitvi, so fantje morali sami narediti poligon za Tashi iz stvari iz okolice. Zelo so se potrudili in naredili tudi gugalnico, ki jo vidite na sliki. Tashi je celoten proces nadzorovala, nato pa je še z veseljem preizkusila njihove ovire.

 

 

Tashi je pregledala, če je med fanti 60 centimetrov razmika, ko so se postavili za slalom.

 

 

 

Za fante nobena ovira ni bila previsoka.

 

 

 

Kdo bo hitrejši? Čeprav ima Tashi en par nog prednosti, so ji bili fantje dobri tekmeci.

  

 

 

Treba je bilo prepotovati iz enega konca parka na drugega in to samo na dveh kartonskih »ploščah«. Takole so začeli, nato pa so ugotovili, da bodo hitreje in lažje potovali, če bodo naredili iz dveh kartonov, štiri kartonske plošče.

 

 

 

Gordijski vozel.

 

 

Skupinska »Kuži nas združi«; fantje, študentke in Tashi 