RIBIČIJA JE TERAPIJA

29. 9. 2021

Ribiška tekma četrte skupine.

Ker velik del članov četrte skupine navdušeno lovi ribe, smo se skupaj podali na tekmo na Hraški bajer. Vsi smo uživali, fantje pa so dogodek opisali takole:

RIBIČIJA JE TERAPIJA

Odločili smo se, da gremo v sredo na ribičijo. Pripravili smo stvari. Po šoli sva šla v kuhinjo in z g. Dušanom nadrobila kruh in ga namočila z vodo. Ko sva namočila kruh, smo skupaj z Nikom in g. Dušanom pripravili žgance. Najprej jih je g. Dušan skuhal, nato smo jih dali hladiti na alufolijo. Potem smo naredili kepe. Pripravili smo še palice in trnke. Počasi smo se odpravili do bajerja. Tam smo razpakirali palice in vabe in krmili ribe. Nato smo začeli loviti. (zapisal Sabin)

Hitro se je začela tekma. Prvo ribo je ujel Maj. Jaz in Sabin sva ujela vsak šest rib, Maj pet, učitelj Dušan pa enajst. Tekma je hitro minila, a je bilo zabavno. Na koncu je bil rezultat 16 proti 12 za ekipo Zmagovalca. Jaz in Sabin (ekipa Nepremagljivi) sva lovila počasi, a pozorno, ekipa Zmagovalci pa hitro. Maj se je učil loviti ribe. Vsi smo lovili na plovec in na trnek. Imeli smo kruh, koruzo in žgance za vabo. Na začetku smo ribe krmili z žganci. Tam, kjer smo krmili, so bili mehurčki. Ko sem tja vrgel kruh na trnku, sem ujel majhnega krapa, težkega okoli 1 kg. Največjo ribo sem ujel jaz in tehtala je 2 kg. To je bil največji zrcalni krap, ki sem ga ujel. (zapisal Nik)

Vmes smo zamenjali strani in na drugi strani sva z Nikom več ujela. Tekma se je končala. Maj in g. Dušan sta zmagala. (Sabin)

Vse je bilo tiho, mirno in lepo. Videli smo zelo zelo velike ribe skakati iz vode. Ta dan je bil zelo lep in ne pozabite RIBIČIJA JE TERAPIJA. (Nik)

Imeni, ki sta si jih ekipi izbrali; Nepremagljiva in Zmagovalca, sta zvečer botrovali filozofskemu vprašanju, kdo je boljši, Nepremagljivi ali Zmagovalci. Maj nam je z veseljem zadevo razložil na svoj način:

Zmagovalci : Nepremagljivi           

Torej, če si zastavimo vprašanje, kakšna je razlika med pojmoma zmagovalec in nepremagljiv, kdo je pravzaprav boljši, lahko vidimo to, da nepremagljivi lahko tudi izgubijo, kot recimo Nemški vojskovodja Adolf Hitler, ki je nekaj časa pred koncem druge svetovne vojne bil nepremagljiv, toda 30. aprila 1945, je vseeno izgubil. To pomeni, da ljudje, ki so bili nepremagljivi, lahko tudi izgubijo, toda zmagovalci, ki ne izgubijo, so zmeraj zmagovalci. Torej, če pogledamo pojem zmagovalec malo bližje in ne uporabimo nihilističnega vidika, preden odgovorim na to, bom opisal odgovor na nihilističen način. Torej, če pogledamo iz trenutnega nihilističnega vidnega kota, je to tako, da ni razlike med tema dvema pojmoma, kajti nihilizem pomeni, da je vse slabo in da ni resnice, zmaga je lahko dobra in zelo slaba stvar. Če navedem primer slavnega pevca Beatlesov Johna Lennona, ki mu je slava prinesla veliko oboževalcev, ampak ga je slava tudi pripeljala v smrt, ko ga je oboževalec 8. decembra 1980 ustrelil. Torej zmaga kot vsaka stvar ima svoje pluse in minuse, ampak tudi vsak minus ima svoj plus in vsak plus ima svoj minus. Razlika med tema 2 pojmoma je taka, da nepremagljivi lahko kdaj izgubijo (kot v navedenem primeru), ampak zmagovalec bo vedno zmagovalec, dokler ne uporabi vse moči v luči pozornosti. Kajti pozornost je kot droga, na začetku je občutek dober, po nekaj časa ti bolj in bolj potrebuješ pozornost, dokler ta pozornost ne uniči stvari, kot so prijateljstvo, razmerja in vidik nad samim seboj. Kajti zatem, ko dolgo časa dobivaš veliko količino pozornosti, bo tako da boš imel občutek, da si nad drugimi osebami. Kot zmagovalci morajo biti isti na osebnosti ravni tako, da nimajo prevelikega ega zaradi pozornosti, ker potem kot bakla izgorijo, ampak so še vedno zmagovalci. Nepremagljivi, ko enkrat izgubijo, niso več nepremagljivi, ko pa zmagovalci izgubijo, pa lahko izgubijo, ampak, bodo v očeh drugih še vedno zmagovalci. (dr. M. »Žižek«)