ZIMA V DEKLIŠKI SKUPINI

3. 3. 2022

Zima je lahko eden od najbolj čarobnih letnih časov, zaradi pomanjkanja dnevne svetlobe, hladnih dni in bolezni, pa se hitro lahko sprevrže v težje obdobje leta. Tudi pri nas ni nič drugače. Čeprav smo se s pomočjo telovadbe in sprehodov močno borili, da bi premagali slabo počutje in ostali zdravi, nam na žalost ni uspelo. Večino zimskih mesecev smo en za drugim podlegli različnim sezonskim in (zdaj že) večletnim virusom. Tako smo veliko časa namenili ukrepom za preprečevanje širjenja okužb in skrbi za zdravje.

Ta dva meseca sta bila tudi polna sprememb v skupini. Dogajale so se menjave znotraj vzgojiteljskega kabineta, menjave sob, dobili smo tudi dve novi članici skupine. Vse te spremembe so prinesle pestro skupinsko dinamiko in spremembe v odnosih. Nekatera dekleta so lažje sprejela novo stanje, spet druga pred svojimi težavami raje zbežijo. Vse to je del učenja in glede na to, da so spremembe edina stalnica v življenju, je tudi to del življenja, ki se ga skupaj učimo konstruktivno sprejemati.

Čeprav nas je občasno turobno vreme uspelo spraviti v slabo voljo, smo doživeli veliko lepih trenutkov. Praznovali smo dva rojstna dneva, učili smo se bontona v javnem prometu in shiatsu masaže, zakuril ogenj in vanj metali lepe želje, si v kinu ogledali film, se pogovarjali o poklicih in se udeležili informativnih dni. V teh časih se veliko sprašujemo o prihodnosti in kam nas bo pot vodila naslednje leto. Pri tem so pomemben dejavnik tudi ocene. Z nekaterimi smo zadovoljni, pri drugih pa si želimo, da jih čim prej izboljšamo.

Čeprav je bil začetek koledarskega leta malo slabši, vemo, da se bo s prihodom sončnih in toplih dni izboljšalo tudi razpoloženje v skupini. Slab začetek, dober konec.

Vtisi deklet:

»Zanimiva mi je drama, ki se dogaja pri puncah – nikoli ni dolgčas. Všeč mi je, da učitelji v šoli veliko pomagajo.«

»Hvaležna sem za pomoč učiteljev. Dobro se razumem s skoraj vsemi vrstniki. Všeč mi je, da stalno nekaj počnemo (npr. pogovori, igre itd.).«

»Rada hodim na izlete. Dobro je, da nas je manj v razredu, saj nam tako učitelji lahko bolj pomagajo.«

»V skupini se, razen ob občasnih kriznih dogodkih, dobro razumemo in se znamo med sabo dogovarjati. Zapomnila sem si izlet z avtobusom v Ljubljano, kjer smo spoznali kako potovati z avtobusom in kako se znajti, če zamudiš avtobus.«

»Všeč mi je, da smo skupaj praznovali moj rojstni dan. Pogrešala sem dekleta, ki so bila bolniško odsotna iz skupine.«